^Powrót na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Uczniowie oddziałów przedszkolnych i klas I-III wiedzą...:

...że należy:

  • unikać pokarmów tłustych, zbyt słonych i słodkich
  • spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie,
  • dbać, aby dieta była urozmaicona, a na talerzu kolorowo,
  • pić regularnie wodę mineralną,
  • nigdy nie zapominać o zjedzeniu śniadania,
  • ostatni posiłek spożywać na trzy godziny przed snem,
  • jeść powoli, delektując się posiłkiem w spokojnej atmosferze,
  • spożywać ryby co najmniej 1-2 razy w tygodniu,
  • codziennie przebywać na świeżym powietrzu, uprawiać gimnastykę, sport,
  • unikać posiłków typu: fast – food,
  • unikać produktów wysoko przetworzonych na rzecz świeżych warzyw i owoców oraz posiłków przygotowanych w domu,
  • wybierać pieczywo ciemne, pełnoziarniste,
  • swoją dietę wzbogacać zjadając orzechy, nasiona, pestki np. dyni, słonecznika
  • codziennie spożywać 2-3 porcje produktów mlecznych takich jak: jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko lub ser twarogowy, rzadziej sięgać po sery żółte, topione i pleśniowe, wybierając produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • nie podjadać między posiłkami.

POWRÓT

Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa im. Powstańców Wielkopolskich w Strzałkowie Rights Reserved.