STRONA ARCHIWALNA Szkoły Podstawowej

Szkoła Podstawowa im. Powstańców Wielkopolskich w Strzałkowie

Przejdź na stronę

STRONA ARCHIWALNA Gimnazjum

Gimnazjum im. Janusza Korczaka w Strzałkowie

Przejdź na stronę

STRONA ARCHIWALNA Przedszkola

Przedszkole "Kubuś Puchatek" w Strzałkowie

Przejdź na stronę

BIP

Biuletyn Informacji Publicznej

Przejdź na stronę

collage

Strzałkowska podstawówka wie, jak zachęcić uczniów do zdrowego odżywiania.

W tym roku bohaterem Małej Polagry - corocznej inicjatywy podejmowanej w szkole - był czerwoniasty … BURAK. To jakże szlachetne warzywo królowało na stołach w postaci pysznych sałatek i zmyślnych deserów. Świadomość wartości tego warzywa wzrosła dzięki pięknym plakatom przygotowanym przez wszystkie klasy. Śmiało można powiedzieć: WIWAT BURAK i niech on na zawsze zostanie w naszym jadłospisie. Uczniowie mogli spróbować pysznych sałatek przygotowanych w szkole pod okiem rodziców i nauczycieli. Aromatyczny zapach pobudził kubki smakowe niejednego nastolatka. Z pewnością buraczane przysmaki cieszyły podniebienie dorosłych gości, choć przyznać trzeba, że jemy przecież oczami i wielu niejadków spróbowało walorów buraka. Atrakcji w szkole nie zabrakło. Gościem specjalnym tego dnia był pan Rafał Frydrychowicz - mistrz Polski w kulturystyce, trener zdrowia, doświadczony sportowiec,  rehabilitant i specjalista w dziedzinie odżywiania. Na spotkaniu z młodzieżą pan Rafał mówił o konieczności jedzenia śniadania oraz picia wody, której powinniśmy spożywać w przeliczniku 350 ml na każde 10 kg wagi ciała. Gość Polagry podkreślał wartość codziennego ruchu oraz chwalił zalety warzyw i owoców, które powinny być w naszej diecie. Mocą swego autorytetu mówił o konieczności odrzucenia szkodliwych energetyków i potrzebie dbania o własne zdrowie. Nasi ósmoklasiści to grupa uczniów, którzy szczególnie powinni kontrolować to, co jedzą i z rozwagą podchodzić do wyglądu własnego ciała. Dla nich opiekunowie Polagry przygotowali spotkanie z panią dietetyk, Dorotą Szpiler-Maciejewską (ze Stowarzyszenia ds. Walki z Nowotworami oraz Chorobami Układu Krążenia), która jeszcze raz przybliżyła im zasady prawidłowego odżywiania. Aby uczniowie zgromadzili już kompendium wiedzy, uczestniczyli również w demonstracji  udzielania pierwszej pomocy, przygotowanej przez uczniów liceum o profilu medycznym. Młodzi ratownicy w profesjonalny sposób pokazali, jak sprawdzić stan poszkodowanego, jak ułożyć go w bezpiecznej pozycji i prawidłowo wykonać resuscytację osoby dorosłej, dziecka i noworodka. Takich akcji nigdy nie jest za wiele. Brawo dla organizatorów Polagry!  Młodzież i sami nauczyciele z niecierpliwością czekają na przyszły rok i apetyczne degustacje. Być może jakieś zapomniane warzywo powróci na kulinarne salony?

 

Zainteresowanym podajemy też wyniki konkursów:

 Zwycięskie klasy w kategorii przygotowania posiłku z buraka

Klasy IV-V

  • I miejsce - IVa
  • II miejsce -Vc
  • III miejsce - Va

Klasy VI-VIII

  • I miejsce - VId
  • II miejsce -VIIIa
  • III miejsce - VIIIb
Zwycięskie klasy w kategorii plakat opiewający zalety buraka

Klasy IV-V

  • I miejsce -IVa
  • II miejsce -Vb
  • III miejsce -Va

Klasy VI-VIII

  • I miejsce - VIIIc
  • II miejsce -VIe
  • III miejsce -VId

Wszystkim serdecznie gratulujemy i szczególnie dziękujemy kochanym Rodzicom za przygotowane smakołyki oraz zaangażowanie w obchody naszej Małej Polagry.

DZIAŁALNOŚĆ CHARYTATYWNA

Licznik odwiedzin

000373481
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
...
W tym miesiącu
Ostatni miesiąc
Wszystko
38
1055
7040
358459
29085
31793
373481

Your IP: 34.226.244.70
2020-02-29 00:53

Liczba gości

Odwiedza nas 62 gości oraz 0 użytkowników.

RODO